Naivismista Pitkänokkaan 12.1. - 16.3.2025
Kahden nurmijärveläisen kuvataiteilijan, Maisa Nurmentauksen ja Arto Häggin yhteisnäyttely "Naivismista Pitkänokkaan" on vuoden ensimmäinen näyttely juhlistamaan 250-vuotiasta Nurmijärveä.
Historiaa pikkutarkasti - värejä suurella pensselillä
Maisa Nurmentaus maalaa kuvasta pikkutarkan yksityiskohtaisesti. Häntä kiinnostavat erityisesti Nurmijärven kylien kuvaukset, joissa vanhimmat aiheet ovat 1910-luvulta. Taulujen aiheet hän saa vanhoista valokuvista tai kuvaamalla itse, sillä Nurmentauksesta on tärkeää tallentaa mennyttä aikaa jälkipolville. Näyttelyssä on esillä muun muassa öljyvärimaalauksia Kirkonkylästä.
Pikkutarkan taiteilun vastapainoksi Nurmentaus maalaa rennommalla otteella nykytaidetta akryyliväreillä. Näin syntyvät erilaiset kukka-aiheet sekä abstraktimmat työt, missä värejä ei ole säästelty.
Nurmentaus on käynyt Hyvinkään taidekoulun iltalinjan 2005 - 2007. Hän on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä sekä osallistunut töillään myös eri taideyhdistysten yhteisnäyttelyihin. Jäätyään päivätyöstä eläkkeelle maalausharrastus on vienyt yhä suuremman osan Nurmentauksen ajasta.
Näyttelyyn on tulossa värikkäitä naivistisia töitä, kukkatauluja sekä maalauksia maisemista ja rakennuksista. Museossa on esillä noin 40 Nurmentauksen työtä, joista osa on myös myytävänä.
Monessa mukana oleva sarjakuvamies
Arto Hägg on oululaissyntyinen, nykyisin Nurmijärvellä (vuodesta 1988) asuva rakennusinsinööri, kunnanvaltuutettu (vuodesta 2009) ja sarjakuvan harrastaja. Häggillä on ollut niin sanotusti kynä kädessä ihan pienestä pitäen. Ensimmäiset kuvitustyöt syntyivät lukioikäisenä ja silloinen kuvaamataidon opettaja välittikin ensimmäisen toimeksiannon.
Hägg piirsi ja avusti parikymmentä vuotta kulttimaineen saavuttanutta Pahkasika-huumorilehteä sarjakuvillaan sekä käsikirjoittajana. Tunnetuin Häggin hahmoista on Pitkänokka, jota on arveltu myös tekijänsä alter egoksi. Pitkänokka-strippialbumi näki päivänvalon keväällä 2016 ja nykyisin hahmo ilmestyy epäsäännöllisesti tekijänsä netti- ja facebook-sivuilla. Pitkänokka-strippejä on syntynyt vuosien varrella jo lähemmäs tuhat.
Lisäksi Hägg on käsikirjoittanut joitakin Perämies-sarjakuvia toiselle sarjakuvapiirtäjälle, Timo Kokkilalle. Hägg on pitänyt muutamia omia sarjakuvanäyttelyitä ja osallistunut yhteisnäyttelyihin. Museon näyttelyssä on esillä strippejä, sarjakuvia, piirustuksia ja käsikirjoituksia yli 40 vuoden ajalta. Pitkänokka-strippialbumeja on myös myynnissä.
Näyttely on avoinna 12.1. - 16.3. ke klo 9 - 15, to klo 13 - 19 ja su klo 10 - 16.