Museon tarina

Veljekset Juhani ja Matti Rintala ovat keränneet useiden vuosikymmenten ajan nurmijärveläistä taidetta ja kulttuuriesineistöä. Jossain vaiheessa he yllättyivät kertyneestä tavaramäärästä ja heille syntyi ajatus antaa muidenkin nauttia näistä taideaarteista. Veljekset päättivät perustaa yksityisen museonsa kesällä 2007 heidän jo oltua eläkkeellä muutaman vuoden ajan.

Vanhan perinteen ja esineistön tallentaminen on tullut veljeksille kodin perintönä. Pohjanmaan Kauhajoella sijaitsevassa kotitalossa oli ollut tapana laittaa vanhat ja kauniit käytöesineet huolellisesti talteen, vaikka niitä ei enää arkiaskareissa käytettykään. Tällä tavalla on maassamme muutenkin säilynyt erilaista esineaarteistoa kertoen nykypäivän ihmisille menneiden aikojen töistä, työmenetelmistä ja tapahtumista. Monet aivan tavallisistakin käyttöesineistä esittelevät erinomaisia käden taitoja ja taiteellisuutta. 

Matti Rintala muutti Nurmijärvelle vuonna 1963 ja Juhani 1971. Veljekset löysivät aikoinaan myös elämänkumppaninsa Nurmijärveltä. He työskentelivät tahoillaan niin kirjapainossa kuin huonekalualalla, myös yhteistä yritystoimintaa heillä on ollut vuosien varrella. Nurmijärveläinen taide on aina kiinnostanut heitä ja pelkästään Savitorpan esineistä on vuosien varrella kertynyt jo yhden näyttelyn verran. Yhdessä perustettu museo kokoaa oikeastaan kaiken eletyn elämän yhteen. Siinä yhdistyvät niin kodin perintö kuin rakas keräilyharrastuskin.

Museo on saanut mm. 'Vuoden Alkiolainen Teko' -kunniakirjan 2007, jonka myönsi Keskustapuolueen Nurmijärven osasto. Lisäksi Granlund-Seuran vapaussotatoimikunta on myöntänyt Rintalan veljeksille hopeisen kuusenhavuristin miekalla 2009. Suomen Kotiseutuliitto on myöntänyt mitalin 2011 ja Vapaussodan Perinneliitto Sinisen Ristin miekan kera 2016.

Arvostusta ja kiitosta on saatu, mutta museon tulevaisuus on avoinna. Toiminnan jatkuvuuden ja yhteisten kulttuuriaarteiden säilyminen edellyttää välttämättä taloudellista ja aineellista panostusta. Nurmijärveläisen kulttuurihistorian säilymisen kannalta veljekset toivoisivat, että tehty työ säilyisi vielä pitkään tuleville sukupolville.

Museokortti.jpg